24 Kasım 2014 Pazartesi


FIRINDA HAMSİ

        Karadenizli olup da hamsi yapmamak olmaz herhalde. Şimdi benim en sık yaptığım hamsinin tarifini paylaşacağım. 
        Öncelikle hamsileri kılçıklarını da çıkartarak tertemiz ayıklıyorum. Akan suyun altında zedelemeden yıkayıp balık süzgecine alıyorum. Burada suyu iyice süzülüyor. 

               
        Servis tabağında ince öğütülmüş mısır unu ve tuzu harmanlıyorum.Sonra iki hamsinin iç yüzleri birbirine dönük, parlak kısımları dışarıda kalacak şekilde üst üste koyup arkalı önlü mısır ununa buluyorum. 


        Fırın tepsisine yağlı kağıt seriyorum. Mısır ununa buladığım hamsileri tepsiye biraz üst üste gelecek şekilde diziyorum. Böylece hamsiler pişerken küçüldüklerinde kenarları boşalıp kuruması engellenmiş oluyor.
        

        Tepsinin üstüne biraz sıvı yağ gezdiriyorum.Birkaç yere de tereyağı koyuyorum.


        Tepsiyi önceden ısıtılmış fırına sürerek hamsiler hafif kızarana kadar  fırınlıyorum. Çok kızartırsanız hamsiler kurur ve takır takır bir hal alır.

        Büyük fırın tepsisi 2 kilo hamsiyi alıyor. Kişi başına 400-500 gr hamsi de yeterli oluyor. Hamsinin yanında  çorba, bol yeşillik salatası, sumaklı soğan halkaları ve de helva oluyor tabii.
       Tabii burada hamsinin pişmiş halini de yayınlayabilmiş olsaydım iyi olurdu ama maalesef piştikten sonra resimlemeye fırsatım olmamış, unutmuş veya resmini çekip yanlışlıkla silmiş olmalıyım. Zira bu hamsi pişirileli belki de iki ay olmuştur. Bazen ''Bunu blogumda paylaşırım.'' diye çektiğim fotoğrafları hemen yayınlayamıyorum. Bu da onlardan biriydi. Paylaşmak bu güne kısmetmiş.
      Deneyecek olanlara afiyet olsun.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...