29 Mayıs 2014 Perşembe

BİR MASA DÖRT TARİF
        
        Bu aksam yine misafirlerim vardı. Arkadaşlarımız bebeğimize hayırlı olsuna geldiler.Tabi ben bir gün önceden hazırlıklara giriştim. Misafirim olacağı zaman temizliğimi ve tatlılarımı bir gün öncesinden yapmak işimi çok kolaylaştırıyor. O gün sadece eve süpürge açıp tuzlularımı rahat rahat yapıyorum. Yoksa çocuklarla hem temizlik hem hazırlık içinden çıkılmaz bir hal alıyor ve çok yorucu oluyor.
        Temizlik yapıyosun da o ev temiz kalıyo mu diye düşünenlere cevaben işte benim cadı kızımın onunla ilgilenmememin öcünü alırcasına 10 dakika gibi kısa bir sürede yaptıkları:



         Hele o legoları belki 10 defa toplamışımdır. Hayır duruşlarından bile belli ki legoları oynamak için dökmüyor; döküyor ve bırakıyor. Onların kutuda durmasına gıcık oluyor zannımca :)) Döküp bir süre onlarla oynasa gam yemiycem. Allahtan oturma odasının kapısını kapatmışım. En azından orası derli toplu kaldı.

         Bu kavanozu da oğlum, sağ olsun, okuldan gelir gelmez kırdı ve bana yine iş çıkardı.
     
         Akşam gayet güzel ve eğlenceli geçti. Evde on yetişkinin yanında, benim ufaklığı da adamdan sayarsak, on tane de çocuk vardı. Yani evde 20 kişiydik. Oturma odası, çocuk odası, salon ve mutfak tamamen doluydu. Buna rağmen arkadaşlar gittiklerinde evde hiç öyle 20 kişilik bir kalabalık varmış gibi bir dağınıklık yoktu. Sağ olsun kızlar evi derleyip toplamış ve öyle çıkmışlardı. Hangi ara topladıklarına aklım ermedi ama sağ olsunlar toplamışlar.
        Günün mönüsüne bir göz atacak olursak; masamda iki tatlı, iki tuzlu, iki de salata vardı. Salatalar yine Aysun'umdandı tabii...
       
         Tatlılar: 1)Muzlu yaş pasta
                     2)Muffin (tarifi için bakınız nefis muffinler)
                     3)Kek parçacıklı çilekli muhallebi(Bu sadece çocuklar için hazırlanmıştı. O yüzden masada yoklar. Salondaki masaya sığmadığımızdan ve mutfaktaki sandalyeleri de salon masasına ek olarak kullandığımızdan çocuklara oturma odasında sehpalarda sunum yaptık.)
        Tuzlular:1)Patatesli büzgülü börek
                     2)Sarıyer böreği
        Salatalar:1)Yoğurtlu tavuklu iceberg salatası (tarifi için bakınız bir tabak dört tarif)
                      2)Patates salatası

Yaş Pasta

Malzemeler
Pandispanya için:
6 yumurta
6 yemek kaşığı şeker
6 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
kreması için:
1 lt süt
1 su bardağı şeker
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
80gr(1/4paket) tereyağ
İçine:
2 muz
3 kivi
Üstüne:
bolca hindistan cevizi
damla çikolata

Yapılışı
        Öncelikle fırını 180 dereceye ısıtıyoruz.
        Pandispanya için yumurtalar ve şekeri çırpma kabında iyice köpürene kadar çırpıyoruz. Un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek sıvı bir hamur elde ediyoruz.Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye hamuru döküyoruz. Hamur klasik büyük fırın tepsisinin dibinde ince bir tabaka halinde olacak. Az mı oldu diye düşünmeyin. hamuru fırına vermeden önce hamurun tepsinin  her yerine eşit bir şekilde dağılmasını sağlayın. Düz bir zeminde biraz beklettikten sonra fırına verin. Kabarıp hafif kızarana kadar pişirin. Pişince yağlı kağıttan keki parçalamadan çıkarın.
        Kreması için süt, şeker, un ve nişastayı bir tencerede iyice karıştırıp ocağa koyun. Orta ateşte sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişirin. Kaynayınca muhallebi kıvamını alacak. Vanilya ve tere yağını ekleyerek ocağı kapatın. Karıştırarak yağı ve vanilyayı kremaya yedirin. 
        Krema ılık duruma gelince pandispanyayı ortasından ikiye bölün.  Bir parçasını dikdörtgen borcama yerleştirip kremanın yarısına yakınını bu kata dökün. Muzları halka halka doğrayın. Kivileri ince ince doğrayın. Kremanın üstüne meyveleri yerleştirin.(Ben sadece muz kullandım.) Meyvelerin üstüne de az miktarda krema sürün ki üst kata yapışmayı sağlasın. kremanın üstüne pandispanyayı yerleştirin. Kalan kremayı pastanın üstüne dökerek yayın. Her tarafının eşit olmasına özen gösterin..kenarlardan dökülenleri spatula yardımıyla pastanın yanlarına sıvayın.
        Pastanın üstüne bolca hindistan cevizi serpin. çikolata parçalarıyla süsleyin.Pastayı buzdolabına kaldırın. soğuyup kıvamı sertleştikten sonra servise hazırdır.
        Ben bu pastayı gelecek olan misafirlerime bir gün incesinden hazırlayıp buzdolabına kaldırıyorum. Kesinlikle tadı ve kıvamı daha güzel oluyor. Bazen pandispanyasını hazırlayıp buzluğa atıyorum ve misafir geleceği zaman sadece kremasını pişirmek kalıyor.
        Hem görselliği hem tadı enfes bir pasta. Her seferinde de aynı kıvamda tutuyor.Her yiyen tarifini istiyor mutlaka. deneyin. Favori tatlınız olacak. Garanti veriyorum.

***********************************
Kek Parçacıklı Çilekli Muhallebi

Malzemeler
Muhallebisi için:
1lt süt
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
50 gr tere yağı
1 paket vanilya
Altına:
10-12 çilek
2 dilim kek
Süslemek için:
(İsteğe bağlı olarak)
Tarçın
Hindistan cevizi
Çilek
Fındık içi

Tere yağı ve vanilya hariç krema malzemelerini bir tencereye koyuyoruz. Orta ateşte karıştırarak pişiriyoruz.Kaynayınca altını kapatıp damla çikolata, vanilya ve tere yağını ekliyoruz. Mikserle 3 dakika kadar çırpıyoruz. Kremayı soğumaya bırakıyoruz. 

        Kupların içine çilek ve kekleri doğruyoruz. Dilerseniz fındık ve ya ceviz içi de koyabilirsiniz. İyice ılıklaşan kremayı üzerine döküyoruz. Üst süslemesini de yaptıktan sona buzdolabında bekletiyoruz. Tamamen soğuyunca yemeye hazırdır. 
                               afiyet olsun


       **********************************
Sarıyer Böreği

Malzemeler
4 adet yufka
Sosuna:
1 yumurta
1 çay bardağı süt
1 cay bardağı sıvıyağ
İçine:
350 gr kıyma 
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
3 yemek kaşığı kuş üzümü
2 orta boy soğan
1/2 demet maydanoz
tuz,karabiber, kırmızı biber
isteğe göre yenibahar
Yapılışı:
         Kuş üzümlerini yıkayarak ılık suda bekletin.

          Yufkayı tezgaha serin. Süt,yağ ve yumurta karışımından her yanı ıslanacak şekilde sürün.
         Yufkayı ikiye katlayıp uzun kenarına harcın dörtte birini serin. Sıkı bir rulo halinde sarın.
         Yağlanmış tepsiye S şekli vererek yerleştirin. (Resimdeki tepsi sizi yanıltmasın. Bu tepsi fırının tepsisinin yarı büyüklüğünde. Klasik fırın tepsisinin minyatürü mahiyetinde.)
          Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayıın. Üstüne kalan harcı dökün. Yumurta sürün ve 200 derece fırında kızarana kadar pişirin.

                                             Afiyet olsun



*********************************************

Patatesli Büzgülü Börek

Malzemeler
4 yufka,
İç malzemesi:
5 adet patates
2 adet kuru soğan
sıvıyağ
tuz karabiber,kırmızıbiber
çok az su
Sosu:
yarım su bardağı sıvı yağ,
yarım su bardağı su,
Üzeri:
1 yumurta sarısı,
çok az sıvı yağ

Yapılışı:
        Soğanları ince ince kıyıp sıvı yağda kavuralım. Çiğ patatesleri rendeleyerek soğana ekleyip karıştırmaya devam edelim. Ağız tadımıza göre tuz, kara biber, kırmızı biber ekleyerek karıştıralım. Üstüne çok az su(yaklaşık yarım çay bardağı) gezdirip ocağı kapatalım. Kapağı kapalı bekletelim ki patatesler yumuşasın. (dilerseniz haşlanmış patatesle yapabilirsiniz.) 
        Öncelikle yufkayı tezgaha serelim. Dörde bölüp 4 üçgen elde edelim. Üçgen olan parçanın sivri kısmı bize (aşağı) bakacak şekilde çevirelim. Su ve sıvıyağ karışımından fırça ile her yerine eşit olarak sürelim. Sivri kısmından başlayıp yukarı doğru itelim ve büzgü oluşturalım. Kenar kısımlarını aşağı doğru alıp hafifçe üst üste bindirelim. 






        Yufkamızın katladığımız alt noktasına harcımızdan yeteri kadar koyalım. Yanlardan da hafifçe içe doğru katlayıp sivri kısmından başlayarak rulo yapmaya başlayalım. Yarıya kadar gelince büzgülü kısmı kapak gibi üzerine kapatalım. İşte hepsi bu :))) 



Hafifçe yağlanmış tepsimize tüm yufkaları aynı şekilde yapıp sıralayalım.
Üzerine yumurta sarısı ve çok az sıvıyağ eklediğimiz karışımımızdan fırça ile sürelim.
Önceden ısıtılmış 200 'C lik fırınımızda nar gibi kızarana kadar pişirelim.
Sıcak sıcak,  çıtır çıtır servis yapalım :))))
Afiyet Olsun.... 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...