19 Kasım 2014 Çarşamba

    AŞURE ZAMANI


        Minik oğlum dokuz aylık oldu. İyice de hareketlendi. Ortancamız  2,5 yaşında. Büyük oğlumsa bu sene 2. sınıfta. Bu sene işim başımdan aşkın oluyor. Havaların soğumasıyla sağlık problemleri de arttı haliyle. Hal böyle iken blogumda yaptıklarımı paylaşacak zamanım dahi olmadı ne zamandır.
        Uzun zamandır blogumda bir şeyler paylaşamamanın özlemi ile, sonunda, bu gün aşure ile açılışı yapmış bulunuyorum. Aslında yeniden dönüş için iyi bir başlangıç olacak aşure... Sonra da peş peşe yazılarım olacak. tabii paylaşmaya zamanım olursa.
        Aşure benim en sevdiğim yiyeceklerden biridir. Bir kaç sene öncesine kadar ''Aşure yapmak, kıvamını vermek çok zordur'' anlayışı veya ön yargısıyla  aşureyi çok sevmeme rağmen yapmayı bile denemeye cesaret edememiştim. Yapıp etraftakilerden bolca beğeni alınca da her sene yapar oldum. Aslında aşure yapmak hiç de zor bir iş değil bence, ama kesinlikle çok  zaman alan uğraştırıcı bir uğraş.

Malzemeler
3 su bardağı aşurelik buğday
3 su bardağı kuru fasulye
3 su bardağı nohut
10-15 kuru kayısı
8-10 incir
1 kase tepeleme kuru üzüm
2 paket dolmalık fıstık
2 paket kuş üzümü
2 elma
14-16 karanfil
2 portakal kabuğu
Şeker
Üstüne
fındık
ceviz
tarçın
nar taneleri

Yapılışı
Bir gece önceden kuru fasulye, nohut ve buğdayı yıkayarak ayrı kaplarda soğuk suyla ıslatıp sabaha kadar bekletin.
Sabah yine hepsini ayrı kaplarda haşlayın.
Kayısı ve de inciri dilimleyin. 
 Kuru meyveleri suda bekleterek yumuşamalarını ve şişmelerini sağlayın. 

Haşlanan nohut ve fasulyenin suyunu süzdürerek tencereye koyun. (Benim büyük tencerem olmadığı için 6lt'lik  malzemelerin yarılarını iki tencereye bölerek pişirdim.) 
Buğdayın suyunu süzdürmeden nohut ve fasulyeye ekleyin.
Bu aşamada üstünü iki parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin.
Elmaları soyup ince dilimleyerek aşureye katın.


10' kaynayınca karanfil, dolmalık fıstık, portakal kabuğu rendesini de katarak iyice karıştırın. 
Şekerini damak tadınıza göre ekleyin. Yalnız şunu da hesaba katmanız gerekir ki: malzemeler piştikçe şekeri  içine çekecek ve aşuredeki şeker miktarı azalır gibi olacaktır.

Aşure kaynarken suyu azaldıkça sıcak su ekleyin. Aşurenin piştikten sonra da bir miktar suyunu çekeceğini hesaba katmayı unutmayın.

Aşuremizi piştikten sonra sıcakken kaselere koyup biraz ılınınca fındık, fıstık, ceviz, tarçın, nar ...gibi malzemeler ile dilediğiniz gibi süsleyerek servis edin. 
Afiyet olsun.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...