20 Ağustos 2014 Çarşamba

PATATESLİ AY ÇÖREĞİ


        Şimdi, her yiyenin beğendiği güzel bir tarifimi daha paylaşıyorum şimdi sizlerle. Ben bu çöreği yumuşacık olduğu için pek seviyorum. Bazen kıymalısını da yapıyorum. O da çok güzel oluyor. 
        Bu çöreği hazırlama aşamasında buzluğa da atarak depoluyorum. Böylece bir misafirim geleceğinde hazırlaması daha kolay oluyor (aşağıda ayrıntılı anlattım).




       MALZEMELER

HAMUR İÇİN:
1pk toz maya
3 su bardağı un
1/2 su b. süt
1/2 su b. sıvıyağ
1 yumurta
bir tutam tuz
2-3 yemek kaşığı eritilmiş margarin

İÇİ İÇİN
3 adet haşlanmış patates
10 dal maydanoz
tuz, karabiber

ÜZERİNE
1 yumurta sarısı

YAPILIŞI:

  Toz maya ve unu bir kaseye alın  karştırarak ortasını havuz şeklinde açın. Süt, sıvı yağ, yumurta ve tuzu ilave edin.
 Bütün malzemeyi ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar ortadan başlayıp kenarları yavaş yavaş içine katarak yoğurun.
 Mayalanmasını beklemeden hamuru önce 3 eşit parçaya , daha sonra her parçayı 5'e ayırıp 15 adet beze elde edin.
 Her bir bezeyi merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açın. Üzerlerine eritilmiş tereyağı sürün. 5 adedini üstüste koyun.
 5'erli üç hamur grubunu buzdolabında yarım saat bekletin.(not:ben bu aşamada buzdolabında bekletmeden pasta tabağıyla birlikte strece sararak direk buzluğa atıyorum. Donunca pasta tabağından ayırıyorum. Misafirim geleceği zaman buzluktan çıkararak çözülmesini bekliyorum ve aşağıdaki adımlara devam ediyorum. )
  Rendelenmiş patates, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve biberi karıştırıp iç harcı hazırlayın.  
  Buzdolabında dinlendirdiğiniz hamurları çıkarın. 
Bir parça hamuru alıp unlanmış zeminde merdane ile açın.
 Bıçakla 8 üçgene bölün. 
İç harçtan koyup sigara böreği gibi sarın ve uçlarından bükerek ay şekli verin.
 Üzerine yumurta sarısı sürün. 
Yağlanmış tepside 180* ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin.    

AFİYET OLSUN

 ************************************************






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...