27 Mayıs 2014 Salı

SEDAT'IN OKUMA BAYRAMI HAZIRLIKLARI-2
Oğluma Diktiklerim

        Sedat'ın Haziran'ın ilk haftası okuma bayramı etkinliği var. Daha önce de bahsetmiştim Çıkrıkçılar'da prens kostümü bulamayıp kumaş aldığımdan(bakınız sedat'ımın okuma bayramı hazırlıkları-1). İşte bu kumaşla sadece prens pelerini yapmayı düşüyordum ama artan kumaşları da değerlendirip bir kuşak ve kartondan yapacağım prens tacına kaplama yapmaya karar verdim.
       Öncelikle belirteyim dikiş kursuna gitmiş. dikiş dikmesini bilen biri değilim. Patron çıkarmayı da bilmem. Evimde dikiş makinem bile yok. Zaten olsa da kullanmayı bilmiyorum. Yaptıklarımın tamamını elimde dikiyorum. Hal böyleyken diktiklerim de pek fena sayılmazlar hani...Bir daha ki postumda çocuklarım için elde diktiğim şeylere yer vericem inşallah.
       Aşağıdakiler aldığım kumaş ve halk oyunu kıyafeti. Kumaş resimde göründüğünden daha parlak ve sarı. Halkoyunu kıyafetinin yeleğini giydirmeyip üzerine bir pelerin, bir kuşak ve prens tacıyla kombinleyerek prens kıyafetine dönüştüreceğiz. Bakalım nasıl olacak.
        
 Prens Pelerini
         Pelerinin içi dışı aynı parlaklıkta olsun istediğim için içine astarlık kumaş almadım. Çift en olan kumaştan 1m aldım. ikiye katladım. Oğlumun üzerinde deneyerek boyunu ayarladım. Bu işlem sırasında yakalıklı bir pelerin yapma fikri gelişti. Hemen orda oğlumun üstünde yakasını toplu iğneyle ayarladım.


         Pelerinin yanlarını oğlumun omuzlarında kalacak şekilde çaprazlamasına kestim ve diktim. Sonra da yakaya yuvarlak şekil vererek fazla kumaşı kesip çıkardım.Yakayı dikerek pelerinin dikişini tamamladım.



       
         Pelerinin kenarları boyunca adının ne olduğunu bilmediğim parlak simli şeriti diktim. Pelerinin boynuna simli altın rengi kurdale alıp dikerim diye düşünürken aklıma ''Bu şerit ne güne duruyor, niye bunu dikmiyorum ki?'' diye geçirdim ve hemen uyguladım.


         İşte prens pelerinimiz hazııııırrr. Şu anda kendimi çok beğenmiş durumdayım. Çünkü kumaşı aldığımda yapabileceğimden emin değildim ve nette bu konuyla ilgili bir uygulama bulamamıştım. Şükür ki kumaşı heder etmeden başardım dikmeyi.


            Prens Kuşağı
        Öncelikle evde hazır olan kuşağımızı ölçü alarak kumaşı kestim. 

         Kuşağın ortasından simli şerit geçmesini istediğim için bu şeridi de kumaşa ölçerek kestim.
         İlk olarak ortadan geçmesini istediğim şeridi her iki yanından misina iple kumaşa diktim.
       
         Kumaşın düzü içte kalacak şekilde kuşağın üç yanını teelledim ve diktim.

         Son kenarını dikmek için kumaşı düzüne çevirdim ve gizli dikiş atarak diktim.
       
          Kuşağımızın dört kenarına şeridi yine misinalı iple diktim.


        Arkasına da bir cırt cırt dikince kuşağımız hazııır. Evde cırt-cırtım yoktu o yüzden henüz dikmedim. Benim işim belli olmaz cırt-cırt almaya gidemezsem çıt-çıt da dikebilirim.(Tamamlanmışı papyonuyla beraber burada oğluma diktiklerim)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...