29 Haziran 2015 Pazartesi

ayran çorbası


Hayırlı ramazanlar. Ne mutlu ki bir ramazanla daha buluştuk.
Bu sene yaz her zamankinden daha serin ve yağışlı geçiyor. Hal böyleyken ramazanda oruç tutmak da daha kolay oluyor. Allah kulunu darlatmaz.
Şimdi bizim çok severek içtiğimiz ayran çorbasının tarifini yazıcam. Bu çorba ayran çorbasını sevmeyenlerin dahi beğeneceği bir çorba. Üstelik içine koyduğumuz yoğurdun kesme ihtimali yok.Yapılışı da çok kolay. 

Malzemeler:
4 tepeleme yemek kaşığı yoğurt,
3 yemek kaşığı un
aşurelik buğday,
su,
tuz,
nane,
1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:

Öncelikle aşurelik buğdayımızı iyice yıkayıp bir tencerede pişiriyoruz. Suyunu süzdürüp atmayın. Ben ya iyice çektiriyorum suyunu, ya da pişerken çorbaya buğdayı suyuyla ekliyorum.

 Yoğurt ve unu, çorbayı pişireceğimiz tencereye koyup iyice karıştırıyoruz.Üzerine suyu ekleyerek ocağı yakıyoruz ve karıştırarak kaynamasını bekliyoruz. Kaynayınca aşurelik buğdayımızı ekliyoruz ve karıştırıyoruz. 

NOT:Şimdi burada belirtmek isterim ki ben buğdayımı önceden suyunu çektirerek haşlayıp buzdolabı poşetlerine koyuyorum ve buzlukta dondurarak pişmeye hazır bekletiyorum. Dondururken de ince ve düz bir şekilde dondurucuya koyup aralarına çentik atıyorum ki ihtiyacım kadarını kullanabileyim. (Gözünüzde canlanmadıysa en aşağıda aynı şekilde buzluğa attığım kıymanınresmini paylaştım.) Çorba yapacağım zaman  buzluktan çıkarıp çentiklerinden kırarak, çözülmesini beklemeden ve çorbanın suyu kaynamadan çorbaya ekliyorum. Yok, eğer buzluğumda buğdayım yoksa o zaman buğdayı haşlıyorum ve çorbanın suyu kaynayınca ekliyorum. kısacası mantığım şu: sıcağı sıcağa soğuğu soğuğa ekliyorum. 

Tarifte buğday ve suyun miktarlarını yazmadım. Kızmayın hemen. Ben ölçülü yapmıyorum. kıvamına göre ekliyorum ikisini de. ilk yapışta buğdayı bolca haşlayın, Kullanacağınızı kullanıp artanı buzluğa atın. Diğer seferlere hazır olsun.

kısa bir not arasından sonra tarife devam

Buğdayımız iyice pişince çorbamızı tuzunu ekleyebiliriz. Tuzu yoğurt kesmesin diye en son ekliyoruz.  Bu arada buğday pişerken çorbanın suyunu çekebilir. Hiç sorun değil. Kaynar su ekleyebilirsiniz.Fakat çorbanı kıvamı çok sulu olmamalı.

Şimdi sıra geldi çorbanın sosunu yapmaya. Bir cezvede tereyağını eritip içine bolca nane koyup hafif kavuruyoruz. Kaynamakta olan çorbamıza ekliyoruz. Dilerseniz pulbiber de eklenebilir. Pul biber çorbanın rengini değiştirdiğinden ben pek tercih etmiyorum.

Eveeet çorbamız hazır. afiyetler olsun.


1 yorum:

  1. teşekkür ederim. uzun zamandır bloğuma girememiştim. yorumunuzu görünce çok sevindim.

    YanıtlaSil

yorumlarınız ve sorularınız benim için önemli :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...